Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer IŞIK ve ekibi, Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir ilki gerçekleştirerek başarılı bir kalp ameliyatına imza attı.
Kırklareli’nin Kofçaz ilçesinde yaşayan ve artan şikayetleri üzerine Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran Naci BAYKUL’un hastanede yapılan anjiyografi ve diğer tetkikler neticesinde kalp kapakçığında sorun olduğu (mitral korda rüptürü ve ileri mitral yetmezlik) tespit edildi. 18 Ağustos 2022 Perşembe günü açık kalp ameliyatı yapılması kararının alınmasının ardından Üniversitemiz Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer IŞIK ve ekibi tarafından Kırklareli’nde ilk kez açık kalp ameliyatı yapıldı. Bu operasyon esnasında Sağlık Bakanlığı Tekirdağ Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekiplerinin de destekleriyle çok başarılı bir operasyon gerçekleştirildi.
Ameliyat sonrası Rektör Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem CERİT ile Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Çağdaş DERDİYOK ameliyat olan Naci BAYKUL’u ziyaret etti.
Rektör Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, tedavisi devam eden 71 yaşındaki Naci BAYKUL’a geçmiş olsun dileklerini ileterek ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer IŞIK’a, ameliyatta görev alan ekibine ve Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimine teşekkür etti. Prof. Dr. ŞENGÖRÜR, burada yaptığı konuşmasında şunları ifade etti:
“Çok kıymetli Prof. Dr. Ömer IŞIK hocamız ve ekibinin şehrimizde ilk kez gerçekleştirdiği açık kalp ameliyatı; eğitim, araştırma ve uygulama hizmetlerinin yürütülebilmesi ve bölgemizde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerinin daha etkin, kaliteli, verimli ve ulaşılabilir bir şekilde sunulması ve vatandaşlarımızın çevre illere sevk edilmeden hızlı, kaliteli ve yerinde sağlık hizmeti almasının sağlanması için Sağlık Bakanlığımız ile 05 Haziran 2020 tarihinde imzalamış olduğumuz “Afiliasyon Protokolü”nün amacına ulaştığını görmemiz açısından büyük önem arz etmekte.
Üniversitemizde Tıp Fakültesinin kurulması, ekibimizi oluşturmamız ve Afiliasyon Protokolümüzü yapmamız sayesinde güzel bir sinerji yakaladık ve bu ameliyatı gerçekleştirdik. Böylesine önemli bir operasyonun başarıyla gerçekleştirilmesi, aynı alanda sağlığına kavuşmak için bekleyenlere umut vermekte. Tıp Fakültemizin kadrosunda birçok branşta Profesör, Doçent ve Dr. Öğr. Üyesi hocamız bulunmakta. Bu hocalarımızın her biri kendi branşında Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vatandaşlarımıza başarılı bir şekilde hizmet etmektedirler. Böylece şehrimizde sağlık hizmetlerinde kalite yükselmektedir. Bizim derdimiz vatandaşlarımızın çevre illerdeki hastanelere sevk edilmeden yerinde sağlık hizmetine erişmesi ve sağlığına kavuşmalarıdır. Bu amaçla kadrolarımızı tamamlamak ve eksiklerimizi gidermek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah tüm branşlardaki hastalar için bu eksiklikleri gidereceğiz. Bu imkanların sağlanmasında desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere; Sayın Sağlık Bakanımıza, Sayın Valimize, Sayın Milletvekilimize ve Kırklareli İl Sağlık Müdürümüz ile Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimine şükranlarımı sunuyorum.”
Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer IŞIK, konuşmasında şunları dile getirdi: “Hastamız birkaç yıldır kalp kapağında yetmezliğe yol açan bir bozukluk nedeniyle takip edilmekteydi. Zamanla bu kalp kapağındaki yetmezlik kalbin kan pompalamasını bozmaya başlayıp, hastanın şikayetleri de artınca hastamız bir vesileyle bizlere başvurdu. Ameliyat olması gerektiğini düşündük. Kendisine de ifade ettik. Ancak bunu ifade ettiğimizde hastanemizin gerek personel gerekse ekipman noktasında eksikleri bulunuyordu. Sayın yöneticilerimiz bu eksiklikler üzerinde çalışıyorlardı. Hızlandırmak için nelerin yapılabileceğini sorduk. Onlar da sağ olsunlar en hızlı şekilde Tekirdağ Şehir Hastanesinden de destek alarak bu eksiklikleri giderdiler ve dün Kırklareli’nde ilk defa bir açık kalp ameliyatıyla hastamızın kalp kapağını tamir ettik. Bir protez kapakla değiştirmeye gerek duymadık. Başarılı bir ameliyat oldu. Hastamız ameliyattan 12 saat sonra servisteki normal yatağına geçti. Hastamız hafta başında taburcu olacak duruma gelecektir.”
İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem CERİT ise Kırklareli’nde ilk kez açık kalp ameliyatı yapıldığı için gururlu olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR’ün “Afiliasyon Modeli” ile birlikte çalışalım önerisi, Sağlık Bakanlığımızın destekleriyle gerçeğe dönüştü ve birlikte bu yola çıktık. Ekipman ve insan gücü bakımından Kırklareli Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığımızdan çok destek aldık. Açıkçası şu anda bunun faydasını görüyoruz. Çok şükür bugün yüzümüz ak, anlımız açık. İnşallah bundan sonra da hep birlikte güzel işlere imza atacağız. Başta Sayın Rektörümüze, çok değerli Prof. Dr. Ömer IŞIK hocamıza, Atakan Hocamıza, Başhekimimize ve en başından beri bizlere güvenen Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin KOCA ve ekibine çok teşekkür ediyorum.”
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Çağdaş DERDİYOK da artık açık kalp ameliyatı yapabilen hastanelerden biri olduklarını kaydetti. Bu tür ameliyatlarda medikal malzemeden çok insan kalitesinin önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. DERDİYOK, bundan sonra başarılı ameliyatlara ve çalışmalara imza atacaklarına inandıklarını ifade etti.
Ameliyat olan hasta Naci BAYKUL ise şehir dışına gitmeden kendi şehrinde ameliyat olup sağlığına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti paylaştı.
Ziyaretin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ve beraberindekiler Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesine kazandırılan anjiyo ünitesini gezdi.