Akademik Hareketlilik Gönüllü Öğretim Üyeleriyle Sağlanacak

<strong>Akademik Hareketlilik Gönüllü Öğretim Üyeleriyle Sağlanacak</strong>
Yayınlama: 07.12.2022
42
A+
A-

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Akademik Hareketlilik Projesi’nin “gönüllülük” esasına göre yürütüldüğüne işaret ederek, “Gerek akademik yükseltmeler gerek maddi gerek diğer teşvikler yoluyla hocalarımıza 2006 sonrası kurulan üniversitelere gidebilmenin önünü açıyoruz. Gitmek istemeyen hiçbir hocayı hiçbir üniversite yönetimi ve Yükseköğretim Kurulu asla görevlendiremez.” dedi.

Özvar, köklü üniversitelerin yetişmiş akademik kadro ve birikimini, 2006 yılından sonra kurulan yeni üniversitelerin istifadesine sunacak YÖK Akademik Hareketlilik Projesi ve 50/d statüsündeki araştırma görevlilerinin 33/a statüsündeki daimi kadrolara alınmasına ilişkin çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundu.

YÖK Akademik Hareketlilik Projesi ile köklü üniversitelerin 2006 sonrasında kurulan üniversiteler arasında bir bağ oluşturabilmeyi amaçladıklarını ifade eden Özvar, yükseköğretim sisteminin sinerji kazanabilmesinin yükseköğretim kurumları arasında hareketliliğe bağlı olduğunu vurguladı.

Proje ile üniversiteler arasında bilim insanı hareketliliğini artıracaklarını dile getiren Özvar, şöyle konuştu:

“Öğretim elemanı hareketliliği arttıkça gerek eğitim öğretim kalitesi gerek araştırma faaliyetlerinin hacmi ve kalitesi yükselecektir. Bu felsefeyle tamamen gönüllülük esasına dayalı olmak üzere köklü üniversitelerimizde öğretim üyesi olan arkadaşlarımıza muhtelif teşvikler sunmak suretiyle yeni kurulan üniversitelerimizde ders verebilme, orada öğrencilerle bir araya gelebilme, orada araştırma yapabilmenin önünü açacak bir proje başlattık. Köklü üniversiteler, talep eden hocalarımızı 2006 sonrası kurulan yeni üniversitelerimizde 1 sömestirden az, 4 sömestirden fazla olmamak üzere görevlendirilebilecek.”

ZORLA GÖREVLENDİRME OLMAYACAK

Erol Özvar, bazı basın organlarında projeyi çarpıtan yazıları üzüntüyle okuduklarını belirterek, “Proje, rektörlerin veya üniversitelerin herhangi bir hocayı veya hoca grubunu zorla görevlendirmek suretiyle başka bir üniversiteye gönderebilecekleri, transfer edebilecekleri bir proje değil. Bizim burada derdimiz, üniversiteler arasındaki etkileşimi, iletişimi, sinerjiyi artırabilmek.” diye konuştu.

Projede, köklü üniversitelerin öğretim üyelerini 2006 sonrası kurulan ve öğretim üyesi temininde zorluk çekilen programlardaki öğrencilerle ve öğretim üyeleriyle bir araya getirebilmeyi amaçladıklarını anlatan Özvar, “Biz buna bir anlamda akademik seferberlik adını koyuyoruz.” dedi.

Özvar, köklü üniversitelerden diğer üniversitelere ders vermek veya araştırma yapmak üzere gitmek isteyen hocalara verilecek ekstra teşvikler konusunda şöyle konuştu:

“Yurt dışına gidişlerde kolaylık sağlanacak. Üniversitelerimizin geliştirme ödeneğinden o üniversiteye gidecek hocalarımız istifade edecek. Bu arada harcırah kanunu gereği birtakım imkanlar var, bu maddi imkanlardan istifade edebilecekler. Dolayısıyla gerek akademik yükseltmeler gerek maddi gerek diğer teşvikler yoluyla hocalarımıza 4 sömestre kadar bu üniversitelerimize gidebilmenin önünü açıyoruz. Gitmek istemeyen hiçbir hocayı, hiçbir üniversite yönetimi ve Yükseköğretim Kurulu asla görevlendiremez.”

MOBİL REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.